
International
Tea Symposium
2025
5 dní workshopů, sdílení zkušeností a jedinečných čajů v přírodě jižních Čech
8. - 13. července 2025 | Střížovice u Jindřichova Hradce
Pro milovníky čaje i profesionály z cel0ho světa | v angličtině
Symposium je plné - můžete se přihlášit jako náhradník anebo mrkněte na náš drhuhý letní kurz
Inspirace, sdílení, objevování
Po 9 ročnících Letní čajové školy letos počtvrté pořádáme Čajové symposium s cílem jít ještě více do hloubky a vytvořit prostor pro setkání čajových nadšenců i profesionálů z celého světa, abychom se mohli vzájemně inspirovat, učit a obohacovat.
Jako každý rok sestavujeme program a zveme lektory tak, abychom otevřeli hlavní témata, která se snoubí v našich miskách čaje:
-
Degustace, původ a historie, pěstování a zpracování čaje
-
Čaj jako cesta meditace, propojení s tělem, mindfulness a zdraví
-
Tea art, tvoření atmosféry, estetika a filozofie
- Řemeslná výroba čajového náčiní
-
Umění spojená s čajem (vůně, kaligrafie..)
Rádi bychom propojili čajovou komunitu po celé Evropě, a tak jsme se rozhodli symposium uspořádat mezinárodní, v angličtině.

Program a lektoři
Každý den bude věnován setkání s jedním lektorem či hostem, který se s Vámi podělí o svou cestu čaje, mnohaleté zkušenosti a znalosti. Dopoledne od 9 do 12 formou 3 hodinového vedeného workshopu a odpoledne při volném setkání, čajování a sdílení.

Úterý 8.7.
Dosednutí a zahájení
Příjezd kdykoli po 16 hodině
Seznámení s prostorem
Odpolední šálek čaje
Od 20 hodin představení programu, zahájení a večírek na přivítanou
Středa 12.7.
Principy degustování a sensorický workshop
Na workshopu prozkoumáme svět smyslů, kterými vnímáme nejen čaj. Naučíte se orientovat v čichu, chuti a hmatu, zažijete senzorická cvičení, která pomohou prohloubit vychutnávání čaje. Jěmnější pozornost k chutím a vůním, které se mimo jiné silně pojí ke vzpomínkám, se přenese i do dalších oblastí života, kterým dává nové kvality.
Jakub Seif
Jakub pracoval za barem vyhlášeného O5 Teabaru ve Vancouveru, několikrát navštívil Hongkong, Taiwan, Vietnam a Laos. Navázal plno kontaktů s čajovými výrobci a odborníky z celého světa. Jeho vybroušené kurátorství se týká nejen čaje, ale i ostatních ušlechtilých nápojů a gastronomických zážitků. S Tomášem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kde se stará především o pohodlí a mlsné jazýčky hostů.


Čtvrtek 10.7.
Vychutnávání vůní aromatických dřev
a jejich snoubení s čajem
Začneme krátkou přednáškou o „Cestě vůně“ a tradicích vychutnávání vonných dřev na dálném východě a jejím snoubením s čajovou kulturou. Představíme si různé způsoby přípravy vůní - vonné tyčinky a vonné prášky, jejichž přípravu si tentokrát každý vyzkoušíme. A nejrafinovanější – nahřívání aromatických dřev nad uhlíkem v popelu. Poslední způsob u nás téměř není možné najít, a proto bychom s Vámi rádi tento nádherný relaxační obřad vychutnávání vůně sdíleli. A samozřejmě nebude chybět degustace – „zaposloucháme se“ do nejoblíbenějších aromatických dřev v různých kvalitách - Santal, Orlářka (Chenxiang, Agarwood) i další.
Dr. Sven Schwannberger
je povoláním hudebník a muzikolog. Mnoho let studuje asijskou kulturu a specializuje se na Chaozhou Gongfu Cha. Stále hledá způsoby, jak s respektem sdílet čajové zkušenosti v evropském kontextu. Jeho cestu čaje můžeme charakterizovat jako společný prostor mezi historií asijského a evropského myšlení, stejně jako nespoutanou vášeň pro čajovou keramiku a zkoumání špičkových čajů a vzácných vonných dřev. Připravuje čaj a přednáší o čajové kultuře na několika evropských festivalech i jiných akcích. Náladu jeho čajové cesty můžete ochutnat na Instagramu
https://www.instagram.com/soundofthepine/
Pátek 11.7.
Svět čaje Puer
Nejstarší a zároveň nejrychleji vyvíjející se kapitola čajového světa. Projdeme posledních 100 let historie čaje Puer, která zrodila hned několik nových druhů čaje. Podíváme se na Puer z pohledu sběratelů z Taiwanu a Hongkongu i z pohledu pěstitelů v Yunnanu. Vydáme se i do méně prozkoumaných míst Vietnamu, Laosu a Thajska, které od Yunnanu dělí jen hranice států, které ale horské kmeny ani staré čajovníky neomezují. A samozřejmě ochutnáme krásné mladé i staré čaje z našeho archivu.
Tomáš Rajnoch
Tomáš dováží čaje a inspiraci přímo od zdroje. Za uplynulých 15 let podnikl 12 cest do Číny, hlavně do Yunnanu a Wuyishanu a učil se přímo od místních výrobců a mistrů čaje. Miluje náladu čajových hor a oheň v keramické peci. S Jakubem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kterému dává jeho jedinečnou atmosféru.


Sobota 12.7.
Vyřezávání čajového tácu ze dřeva
Vlasta s Janem Vás provedou výrobou dlabaného čajového tácku a hlavně hrou se dřevem a ručními nástroji. Každý svému kousku dřeva může vdechnout osobité kouzlo vyřezáním plochy na čajování a úpravou hran a nakonec i povrchovou úpravou voskem nebo olejem. Odvezete si vlastnoručně vyrobený kousek funkčního čajového náčiní a zkušenost řezbáře. Pokud jste byli na loňském symposiu a už svůj čajový tác máte, můžete si vyrobit jiný tvar anebo sadu podšálků.
Vlastimil Hanuš a Jan Šmejkal
V čajovém světě jsem pořád ve fázi nadšeného objevování, i když už je to asi patnáct let, co mě čaj životem provází. Nejradši piju čaj na horách nebo na vandrech v přírodě. Každodenně je mým společníkem i v dílně, kde se věnuju umělecké truhlařině a řezbařině. V životě nepřikládám velkou váhu hromadění věcí, ale dělá mi radost obklopovat se předměty, které jsou svébytné, krásné, jednoduché a funkční. A právě takové rád tvořím. Baví mě přemýšlet nad vzory, barvami a formami, vnímat tvary. V čajovém náčiní se tahle moje záliba v řemesle a estetice hezky a přirozeně setkává. Za několik let, co čajové tácy a násypky vyrábím, se jejich forma proměňuje. Jsou čím dál tím jemnější, subtilnější.
Nejradši pracuji s ručními nástroji - dláty, hoblíky, pilami, cidlinami. Dřevo opracovávám řezem, nemám rád prašnost a hlučnost broušení nebo strojního zpracování. Před rokem jsem začal pracovat s kamarádem Janem Šmejkalem. V dílně se hezky doplňujeme a vzájemně obohacujeme - já se zaměřuju spíš na řezbu a vnitřní prostor tácu, Jan to umí skvěle s hoblíky a dává tácům zase jasnou formu zvnějšku.
Neděle 13.7. dopoledne
Aranžování květin "jako na louce"
„Uprav květiny ve váze tak, aby vypadaly jako na louce.“ Tak zní jeden z principů přípravy čajového obřadu Sen no Rikyu. Zdánlivě jednoduché stejně jako příprava čaje... Martin nás provede aranžováním květin, které by se mohlo zdát inspirované Japonskem, avšak vychází hlavně z klidné a radostné mysli, citlivosti a vnímání přirody - její krásy i pomíjivosti.
Martin Hanuš
Martin s láskou a radostí tvoří především dřevem pálenou čajovou keramiku. Před mnoha lety, než se rozhodl vyrobit si své první čajové náčiní, jste ho mohli potkat za barem čajovny U Kohouta. Od té doby cestoval, točil, pálil, čajoval, vystavoval, nechával se inspirovat a inspiroval plno dalších v Čechách i v Japonsku. Nejlépe ho představí krátký dokument POD RUKAMA: Martin Hanuš, hrnčíř


Neděle 13.7. odpoledne
Společný čajový rituál Wuwocha na rozloučenou
Připravíme si šálek čaje všichni sobě navzájem a ohlédneme se za symposiem.
Pro koho je kurz
-
milovníky čaje, kteří se chtějí inspirovat a sdílet své zkušenosti
-
profesionály ze světa čaje a keramiky
-
zaměstnance čajoven a čajových obchodů
-
a také pro Ty, kteří už byli na Letní čajové škole několikrát a chtějí jít ještě více do hloubky a ocení více prostoru pro individuální sdílení a čajování
Kurz je pouze pro 12 účastníků, takže má komorní, přátelskou atmosféru.


Meetea čajotéka
Ochutnávat a čajovat můžete i mimo čas workshopů – celou dobu vám bude volně k dispozici naše čajotéka "all You can drink" s mnoha druhy čerstvých i archivních čajů a bohatá sbírka krásného čajového náčiní.
Můžete si osahat vaření na dřevěném uhlí, yixingské konvičky, českou dřevem pálenou keramiku a další poklady.
Místo
Střížovice u Jindřichova Hradce (mapa)
Spojení autem z Prahy i z Brna 1 hodina 50 minut, pokusíme domluvit spolujízdu s ostatními účastníky. Vlakem z Prahy 3 hodiny 20 minut, poslední část cesty romantickou Jindřichohradeckou úzkokolejkou


Ubytování a jídlo
V jihočeské chalupě s krásnou zahradou i okolím a pohodlným zázemím. Jednoduché ubytování, společná kuchyně, stylová čajovna – vše je pod jednou střechou.
-
V chalupě jsou k dispozici dvě pohodlné koupelny a WC
-
Máte k dispozici plně vybavenou kuchyni, kde si můžete uvařit
-
Zajišťujeme vegetariánské obědy od skvělé místní kuchařky, které si můžete objednat týden před kurzem.
-
Poslední večer pro vás připravíme vege grilovačku
Cena, přihlášení
SYMPOSIUM UŽ JE PLNÉ. MŮŽETE SE PŘIHLÁSIT JAKO NÁHRADNÍK
A KDYBY SE NĚKDO ODHLÁSIL, OZVEME SE VÁM.
11 800,- Kč s ubytováním ve společné místnosti v podkroví chalupy.
nebo
9 800,- Kč pro milovníky letní romantiky a soukromí s ubytováním ve vlastním stanu (na naší zahradě) anebo s jiným vlastním ubytováním.
Cena zahrnuje ubytování, celý program
a špičkové čaje "all You can drink"
-
Do týdne od přihlášení očekáváme platbu poloviční zálohy. Druhá polovina je splatná do 1.6.2025. Anebo můžete zaplatit rovnou celou částku.
-
Pokud se přihlásíte a z jakýchkoli důvodů se nebudete moci zúčastnit, dejte nám prosím vědět do 15.5.2025. Jen tak vám budeme moci vrátit plnou cenu kurzu.
-
Pokud svou účast zrušíte mezi 15.5. a 1.6.2025, budeme moci vrátit jen 50%. Pokud se odhlásíte po 1.6.2025 a nenajdete za sebe náhradníka, cenu kurzu vám už nemůžeme vrátit.
