top of page

International

Tea Symposium
2025

5 dní workshopů, sdílení zkušeností a jedinečných čajů v přírodě jižních Čech

8. - 13. července 2025 | Střížovice u Jindřichova Hradce

Pro milovníky čaje i profesionály z cel0ho světa | v angličtině

Inspirace, sdílení, objevování

Po 9 ročnících Letní čajové školy letos počtvrté pořádáme Čajové  symposium s cílem jít ještě více do hloubky a vytvořit prostor pro setkání čajových nadšenců i profesionálů z celého světa, abychom se mohli vzájemně inspirovat, učit a obohacovat.

Jako každý rok sestavujeme program a zveme lektory tak, abychom otevřeli hlavní témata, která se snoubí v našich miskách čaje:

  • Degustace, původ a historie, pěstování a zpracování čaje

  • Čaj jako cesta meditace, propojení s tělem, mindfulness a zdraví

  • Tea art, tvoření atmosféry, estetika a filozofie

  • Řemeslná výroba čajového náčiní
  • Umění spojená s čajem (vůně, kaligrafie..)


Rádi bychom propojili čajovou komunitu po celé Evropě, a tak jsme se rozhodli symposium uspořádat mezinárodní, v angličtině.

spocinuti2.JPG

Program a lektoři

Každý den bude věnován setkání s jedním lektorem či hostem, který se s Vámi podělí o svou cestu čaje, mnohaleté zkušenosti a znalosti. Dopoledne od 9 do 12 formou 3 hodinového vedeného workshopu a odpoledne při volném setkání, čajování a sdílení.

0__sunset.JPG

Úterý 8.7.

Dosednutí a zahájení

Příjezd kdykoli po 16 hodině

Seznámení s prostorem

Odpolední šálek čaje

Od 20 hodin představení programu, zahájení a večírek na přivítanou​

Sobota 12.7.

Principy degustování a sensorický workshop

Na workshopu prozkoumáme svět smyslů, kterými vnímáme nejen čaj. Naučíte se orientovat v čichu, chuti a hmatu, zažijete senzorická cvičení, která pomohou prohloubit vychutnávání čaje. Jěmnější pozornost k chutím a vůním, které se mimo jiné silně pojí ke vzpomínkám, se přenese i do dalších oblastí života, kterým dává nové kvality.

Jakub Seif

Jakub pracoval za barem vyhlášeného O5 Teabaru ve Vancouveru,  několikrát navštívil Hongkong, Taiwan, Vietnam a Laos. Navázal plno kontaktů s čajovými výrobci a odborníky z celého světa. Jeho vybroušené kurátorství se týká nejen čaje, ale i ostatních ušlechtilých nápojů a gastronomických zážitků. S Tomášem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kde se stará především o pohodlí a mlsné jazýčky hostů.

DSCF8299.JPG
_sven_a_kodo.jpg

Čtvrtek 10.7.

Vychutnávání vůní aromatických dřev
a jejich snoubení s čajem

 

Začneme krátkou přednáškou o „Cestě vůně“ a tradicích vychutnávání vonných dřev na dálném východě a jejím snoubením s čajovou kulturou. Představíme si různé způsoby přípravy vůní - vonné tyčinky a vonné prášky, jejichž přípravu si tentokrát každý vyzkoušíme. A nejrafinovanější – nahřívání aromatických dřev nad uhlíkem v popelu. Poslední způsob u nás téměř není možné najít, a proto bychom s Vámi rádi tento nádherný relaxační obřad vychutnávání vůně sdíleli. A samozřejmě nebude chybět degustace – „zaposloucháme se“ do nejoblíbenějších aromatických dřev v různých kvalitách -  Santal, Orlářka (Chenxiang, Agarwood) i další.

Dr. Sven Schwannberger

 

je povoláním hudebník a muzikolog. Mnoho let studuje asijskou kulturu a specializuje se na Chaozhou Gongfu Cha. Stále hledá způsoby, jak s respektem sdílet čajové zkušenosti v evropském kontextu. Jeho cestu čaje můžeme charakterizovat jako společný prostor mezi historií asijského a evropského myšlení, stejně jako nespoutanou vášeň pro čajovou keramiku a zkoumání špičkových čajů a vzácných vonných dřev. Připravuje čaj a přednáší o čajové kultuře na několika evropských festivalech i jiných akcích. Náladu jeho čajové cesty můžete ochutnat na Instagramu
https://www.instagram.com/soundofthepine/

Pátek 11.7.

​​

Svět čaje Puer

Nejstarší a zároveň nejrychleji vyvíjející se kapitola čajového světa. Projdeme posledních 100 let historie čaje Puer, která zrodila hned několik nových druhů čaje. Podíváme se na Puer z pohledu sběratelů z Taiwanu a Hongkongu i z pohledu pěstitelů v Yunnanu. Vydáme se i do méně prozkoumaných míst Vietnamu, Laosu a Thajska, které od Yunnanu dělí jen hranice států, které ale horské kmeny ani staré čajovníky neomezují. A samozřejmě ochutnáme krásné mladé i staré čaje z našeho archivu.

Tomáš Rajnoch

Tomáš dováží čaje a inspiraci přímo od zdroje. Za uplynulých 15 let podnikl 12 cest do Číny, hlavně do Yunnanu a Wuyishanu a učil se přímo od místních výrobců a mistrů čaje. Miluje náladu čajových hor a oheň v keramické peci. S Jakubem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kterému dává jeho jedinečnou atmosféru.

top_3b.jpg
martin_hanus.jpg

Sobota 12.7.

Aranžování květin "jako na louce"

 

„Uprav květiny ve váze tak, aby vypadaly, jako kdyby vyrostly louce.“ Tak zní jeden z principů přípravy čajového obřadu Sen no Rikyu. Zdánlivě jednoduché stejně jako příprava čaje... Martin nás provede aranžováním květin, které by se mohlo zdát inspirované Japonskem, avšak vychází hlavně z klidné a radostné mysli, citlivosti a vnímání přirody - její krásy i pomíjivosti.

Martin Hanuš

 

Martin s láskou a radostí tvoří především dřevem pálenou čajovou keramiku. Před mnoha lety, než se rozhodl vyrobit si své první čajové náčiní, jste ho mohli potkat za barem čajovny U Kohouta. Od té doby cestoval, točil, pálil, čajoval, vystavoval, nechával se inspirovat a inspiroval plno dalších v Čechách i v Japonsku. Nejlépe ho představí krátký dokument POD RUKAMA: Martin Hanuš, hrnčíř

Neděle 12.7.

nedělní workshop zatím připravujeme

Odpoledne 15 - 16

Společný čajový rituál Wuwocha na rozloučenou

Připravíme si šálek čaje všichni sobě navzájem a ohlédneme se za symposiem.

wuwo.JPG

Pro koho je kurz

  • milovníky čaje, kteří se chtějí inspirovat a sdílet své zkušenosti

  • profesionály ze světa čaje a keramiky

  • zaměstnance čajoven a čajových obchodů

  • a také pro Ty, kteří už byli na Letní čajové škole několikrát a chtějí jít ještě více do hloubky a ocení více prostoru pro individuální sdílení a čajování

Kurz je pouze pro 12 účastníků, takže má komorní, přátelskou atmosféru.

degu1.JPG
chajovna.jpg

Meetea čajotéka

Ochutnávat a čajovat můžete i mimo čas workshopů – celou dobu vám bude volně k dispozici naše čajotéka "all You can drink" s mnoha druhy čerstvých i archivních čajů a bohatá sbírka krásného čajového náčiní.

Můžete si osahat vaření na dřevěném uhlí, yixingské konvičky, českou dřevem pálenou keramiku a další poklady.

Místo

Střížovice u Jindřichova Hradce (mapa)

Spojení autem z Prahy i z Brna 1 hodina 50 minut, pokusíme domluvit spolujízdu s ostatními účastníky. Vlakem z Prahy 3 hodiny 20 minut, poslední část cesty romantickou Jindřichohradeckou úzkokolejkou

_03B7103.jpg
DSCF8257.JPG

Ubytování a jídlo

V jihočeské chalupě s krásnou zahradou i okolím a pohodlným zázemím. Jednoduché ubytování, společná kuchyně, stylová čajovna – vše je pod jednou střechou.
 

  • V chalupě jsou k dispozici dvě pohodlné koupelny a WC

  • Máte k dispozici plně vybavenou kuchyni, kde si můžete uvařit

  • Zajišťujeme vegetariánské obědy od skvělé místní kuchařky, které si můžete objednat týden před kurzem.

  • Poslední večer pro vás připravíme vege grilovačku

Cena, přihlášení

11 800,- Kč s ubytováním ve společné místnosti v podkroví chalupy.
nebo
9 800,- Kč pro milovníky letní romantiky a soukromí s ubytováním ve vlastním stanu (na naší zahradě) anebo s jiným vlastním ubytováním.

Cena zahrnuje ubytování, celý program
a špičkové čaje "all You can drink"

  • Do týdne od přihlášení očekáváme platbu poloviční zálohy. Druhá polovina je splatná do 1.6.2025. Anebo můžete zaplatit rovnou celou částku.

  • Pokud se přihlásíte a z jakýchkoli důvodů se nebudete moci zúčastnit, dejte nám prosím vědět do 15.5.2025. Jen tak vám budeme moci vrátit plnou cenu kurzu.

  • Pokud svou účast zrušíte mezi 15.5. a 1.6.2025, budeme moci vrátit jen 50%. Pokud se odhlásíte po 1.6.2025 a nenajdete za sebe náhradníka, cenu kurzu vám už nemůžeme vrátit.

cajovna_cela_na_vysku.jpg
20170721_191545.jpg
DSCF5429.JPG
DSCF8352.JPG
maruska.jpg

Potřebujete poradit?

Napište nebo zavolejte Marušce

T: 608 817 067

maruska@meetea.cz

Chcete si raději užít kurz čaje a keramiky v češtině anebo se vám nehodí termín?
Mrkněte na náš druhý kurz Cesta za čajovnou miskou (pro začátečníky i pokročilé).

bottom of page